HISTÒRIA.

La història del refugi Ventosa ve de lluny, la primera construcció es va realitzar en l'any 1942 pel mateix constructor que es va ocupar també dels refugis de l'Estany Llong i del J.M. Blanc.

Per a algú amb diners i sensibilitat per la muntanya, tenir una casa en un lloc com aquest va haver de ser un caprici ......., Potser un somni, ... un somni que Joan Ventosa i Calvell polític català va acabar fent realitat.
Al principi al refugi se li coneixia com l'Estany Negre, a partir de l'any 1954 això va canviar.

Joan Ventosa i Calvell va voler celebrar el seu 50 aniversari com a soci del Centre Excursionista de Catalunya cedint-li l'ús de l'edifici com a refugi de muntanya.
El Centre Excursionista de Catalunya en agraïment va decidir posar el nom del seu soci benefactor al refugi.

La vella cabana va ser testimoni de les primeres escalades i ascensions importants de la zona alhora que suposava un excel·lent abric per als pastors que històricament sempre van portar els seus ramats d'ovelles i vaques a pasturar en les escasses praderies flanquejades per blocs de granit.

Gent de Boí i Erill la Vall ser els encarregats de fer les funcions de guarda quan se'ls requeria o deixar la clau per a la utilització del refugi. 
   
 

UN PAS A LA MODERNITAT.

Amb els anys la vella cabana es va anar deteriorant fins al punt de fer perillosa l'entrada.

El 1976 el Centre Excursionista de Catalunya va decidir celebrar el centenari de l'entitat amb la construcció del nou refugi J. Ventosa i Calvell. En aquest mateix any es van acabar els plànols i el 21 de juliol es va signar el contracte per a la demolició de l'antic refugi que va tenir lloc entre agost i setembre.

Entre els anys 1977 , 1978 i 1979 es van realitzar tots els treballs de construcció i adequació del camí perquè aquest fos transitable amb mules , un treball enorme que va comptar amb la col·laboració d'un bon grapat de voluntaris. Per fi el 3 de novembre de 1979 es va s'inaugurava el nou refugi J. Ventosa i Calvell per a ús i gaudi de tots els muntanyencs.

 
     
   
   
© 2016 Refugi Ventosa i Calvell- All rights reserved. Pictures by - Dkiller Panda